Suntem aici ca să aducem la suprafață povești adevărate, să începem conversații curajoase și să creăm spații sigure în care să prelucrăm cu instrumente artistice subiecte despre care se vorbește cu teamă sau rușine. Ajută-ne să ne reamintim – nouă și celor din jur – că în fața dificultăților nu suntem niciodată singuri. Donează!

Asociația Fragile Society s-a înființat în 2021 din convingerea că actul artistic poate naște schimbare socială. Este o organizație care își propune să creeze zone de întâlnire și reflecție unde femeile – și nu doar ele – să-și poată identifica, documenta și explora vulnerabilitățile, limitările, dar și puterile, folosindu-se de instrumente și practici artistice. Prin Fragile Society ne dorim să spunem cât mai multe povești care să aducă vindecare.  

Primul proiect al asociației, început chiar înainte de înființare, se numește Fragile. Acest serial documentar redă, prin interpretarea actrițelor Ioanei Flora și Ana Radu, poveștile reale a 11 femei de vârste diferite și provenind din medii diverse, aflate în luptă cu abuzurile și cu tensiunile create de prejudecățile celorlalți și de așteptările societății. Proiectul Fragile are ca scop și încurajarea femeilor să vorbească despre problemele cu care se confruntă și să caute ajutor. 

Primele episoade – pe care le poți vedea aici (https://fragile.live) – au stârnit reacții incredibile. Multe femei ne-au spus că se regăsesc în mărturisirile protagonistelor noastre. Altele ne-au mulțumit că am vorbit și în numele lor despre lucruri care în societatea noastră sunt spuse doar în șoaptă. Altele ne-au spus că le-am dat curajul de a vrea să-și spună și ele povestea. Deopotrivă și bărbații care le-au vizionat ne-au spus că au fost atinși de subiectele abordate. Poveștile Fragile i-au ajutat nu doar să-și înțeleagă mai bine iubitele, mamele sau fiicele, ci să-și descopere părți din ei cu care se luptă.

Cel de al doilea proiect al asociației este ORICE MOARTE E O POARTĂ, o instalație performativă despre moarte și doliu, menită să aducă oamenii împreună într-un ritual colectiv mediat prin artă. ORICE MOARTE E O POARTĂ își propune să deschidă o conversație publică necesară, deși dureroasă, pentru ca oamenii să se simtă mai puțin singuri și speriați în fața întâlnirii cu moartea. În cadrul acestui proiect, în 2022, a avut loc o primă serie de performance-uri la București. În 2024, artista Rucsandra Pop și curatoarea Iuliana Dumitru îi invită pe brașoveni și timișoreni să treacă prin această experiență. Elementele din care a fost construită instalația – fotografie, colaje, video, text, sunet, haine și obiecte casnice – creează un spațiu al empatiei, în care la final oamenii se deschid și încep să vorbească despre cei care nu mai sunt, dar și despre propriile frici legate de moarte. Participanții la performance-urile de la București ne-au mărturisit că le-a fost teamă să se confrunte cu această temă grea, dar că proiectul le-a adus alinare. 

Unul dintre principiile pe care se bazează asociația este generarea unor Cutii de rezonanță prin care să predea metodologiile dezvoltate în proiecte artistice, astfel încât acestea să fie preluate și replicate ulterior de alte grupuri sau organizații, adaptându-le la nevoile și contextele comunităților lor.

Fragile Society a adunat în jurul său o adevărată comunitate de oameni. O parte dintre ei au participat la proiectele noastre, alții ne-au ajutat să le punem în practică. Poți fi și tu parte din comunitatea noastră, donând pentru unul dintre proiectele noastre în derulare, sau poți susține asociația pentru a crește sănătos și a putea dezvolta alte proiecte în viitor, cu un impact tot mai puternic. O donație lunară ne-ar ajuta să putem gândi și acționa pe termen lung. 

Hai să ne dăm voie să fim fragili și să ne eliberăm prin povești care ne arată cât de vulnerabili și de puternici suntem în același timp! 

Cu drag,
Echipa Fragile Society

Donează prin plata cu cardul:

Valoarea donației
Frecvența donației

Donează direct în cont:

ING BANK:

RO12INGB0000999911938000

Cod fiscal: 44848500