FRAGILE este un serial documentar despre vulnerabilitate, dar și despre puterea femeilor.

Fragile redă – prin interpretarea actrițelor Ioana Flora și Ana Radu – poveștile reale a 11 femei de vârste diferite și provenind din medii diverse, aflate în luptă cu abuzurile, cu tensiunile create de prejudecățile celorlalți și de așteptările societății. Poveștile femeilor sunt spuse sub forma unor monoloage – mărturisire de cele două actrițe, care acționează ca o interfață în spațiul public, astfel încât protagonistele să-și poată păstra anonimatul. Ele personifică femeile care au avut curajul să-și spună povestea, conservând autenticitatea, specificul și emoțiile fiecărei relatări. 

Proiectul își propune să construiască un cerc al încrederii, să încurajeze femeile să vorbească despre ceea ce li se întâmplă și să caute ajutor, apelând la familie și prieteni sau la rețeaua de sprijin formată din organizații care oferă suport specializat. De asemenea, pentru noi este o prioritate să promovăm activitatea organizațiilor partenere: Asociația A.L.E.G., Asociația Pe Stop, Asociația femeile se implică, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Prematurilor, Asociația F.R.E.E., Asociația Tineri pentru Tineri, Societatea Civilă de Avocați „Ștefănescu-Goangă și Asociații”. Acestea luptă pentru drepturile femeilor și îmbătrânirea activă, ghidează femei și familii să depășească situații dificile și susțin leadership-ul feminin. Organizațiile partenere au avut un rol crucial în identificarea femeilor care ne-au încredințat poveștile lor reale. 

În primele 10 episoade am explorat teme ca violența domestică, abuzul sexual și abuzul emoțional, nașterea prematură, sărăcia sau rolul femeii în politică. Ne-am dorit ca tema pe care am abordat-o în 2022 – cea a mamelor minore – să reprezinte și o ocazie de a face educație în rândul liceenilor, care sunt expuși la această problemă. Pentru a realiza acest lucru am făcut un parteneriat cu organizația Tineri pentru Tineri, care are o experiență semnificativă de lucru cu liceenii și o rețea în care a putut lansa o conversație cu sens pe această temă. Această etapă a proiectului s-a numit „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”.

Povestea reală pe care am documentat-o și care apoi a fost transpusă într-un video-monolog de către actrița Ana Radu a devenit material didactic în workshop-urile organizate de Asociația Tineri pentru Tineri. În perioada mai-iunie 2022, 626 de liceeni au participat la ateliere de informare și educare privind sarcina și parentalitatea în adolescență. În urma workshop-urilor, 61% dintre elevi au considerat că episodul urmărit este relevant pentru nevoile lor de informare pe această temă. Colaborarea cu Asociația Tineri pentru Tineri a implicat și realizarea unui studiu în rândul tinerilor, care a relevat că 70% dintre liceeni consideră că educația sexuală este în continuare un subiect tabu în societatea din România. Liceeni își doresc introducerea cursurilor de educație pentru sănătate sexuală în școli.

În 2021, proiectul Fragile și agenția de PR SmartPoint au primit 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗲𝗿 Award for Excellence – Budget, Creativity și Diploma de excelență pentru Website, Intranet, Blog, Facebook, Instagram. Fragile Story Time a fost nominalizat la ediția din 2022 a Romanian PR Award 2022, și a fost răsplătit cu Golden Award. 

Fragile este unul din puținele proiecte cinematografice din România a cărui echipă este alcătuită aproape exclusiv din femei din industrii creative.

Conceptul proiectului îi aparține actriței Ioana Flora, care a realizat scenariile. Regia a 10 dintre povești este semnată de Ioana Mischie (Fulbright Alumna), artistă și futurist transmedia, multi-premiată pentru film, VR și pentru dezvoltarea de concepte inovatoare. Coordonarea parteneriatelor este facilitată de Rucsandra Pop (Fulbright Alumna), artistă și activistă cu o perspectivă antropologică asupra feminității contemporane. 

Primele 10 episoade FRAGILE au fost co-produse de Asociația Storyscapes și finanțate cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, prin intermediul grant-urilor destinate Fulbright Alumni. Storyscapes este prima asociație din România axată pe transmedia storytelling și de Asociația Fragile Society. Storyscapes a facilitat numeroase proiecte inovatoare cu impact social la nivel local și internațional, precum Government of Children sau Tangible Utopias, expuse în țări precum SUA, Franța, China, Australia, și a reunit trei direcții exploratorii activând ca Hub artistic, educațional și de cercetare. Cel de-al 11-lea episod și proiectul de educare a liceenilor prin asociația Tineri pentru tineri au fost realizate cu sprijinul SmartPoint PR și Conviv Media.

Post-producția proiectului este asigurată de colectivul Black Horse Mansion: Miruna Vasilescu, Ana Banu, Alina Manea, care semnează de altfel și imaginea și sunetul proiectului audio-vizual. Platforma web care integrează proiectul audio-vizual este dezvoltată de eJump și Gamify, iar partenerul de comunicare al proiectului este echipa SmartPoint PR. Extensiile fotografice ale proiectului sunt semnate de Ionuț Macri.Proiectul FRAGILE poate fi urmărit pe pagina oficială https://fragile.live/